Smit-muskler kallar jag sådana muskler som är med när vi kör andra övningar, men som gärna låter bli att vara allt för delaktiga. Exempel på områden som gärna smiter är bröst, rumpa och baksidan av axeln.

Jag kan därför tycka att det är bra att lägga lite extra kärlek på specifika övningar som prickar just "latare" muskler. Den typen av övningar kräver mer fokus och koncentration på själva rörelsen och oftare mycket lättare vikt, än sådana muskler som är vana att vara direkt aktiva. Dyngar vi på med vikt i dessa övningar tappar man lätt fokus-muskeln och kommer i stället åt de stora muskelgrupperna som är vana att jobba tungt och dra ett större lass.

När jag kör denna typ av övningar med mina klienter brukar de tycka att det är väldigt svårt att ens hitta muskeln och först när vi kört den under någon vecka, brukar det uppstå ett möte mellan muskel och hjärna. 

Nedan kommer ett tips på en form av flyes för baksida axel som jag älskar, den har jag fått av min PT Madelinn.  En stark baksida axel bidrar till en snyggare hållning och sen är det en vacker muskel. 

image.jpg

Droppa axeln. Spänn magen och se till att ryggen är spikrak.

image.jpg

Nyp åt i skulderbladet och sänk ner axlar, hitta kontakt högt upp i ryggen.

image.jpg

Lyft armen rakt ut åt sidan, se till att det är baksidan av axeln och inget annat som lyfter upp armen. (Ja massa andra muskler kommer vara med, men du ska ha fokus på baksidan av axeln och känner du inte det, byt till lättare vikt.)

image.jpg

För denna övningen rekommenderar jag 12-15 repetitioner x 4 varv.

Lycka till!

Comment